Initiatief van: Fontys | TU/e | Brainport | BOM

NIEUWS

Met groeikapitaal van onder meer VDL wil Eventbridge meer mobiele bruggen plaatsen en de innovatie versnellen. Een lopende band voor fietsen komt er aan.

Eventbridge wil vanuit Eindhoven met mobiele bruggen Europa veroveren

7 feb 2019
Eventbridge wil vanuit Eindhoven met mobiele bruggen Europa veroveren

De Vierdaagse in Nijmegen, de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, de marathon in Amsterdam of de Floraliën in Gent, het zijn enkele plaatsen waar de mobiele bruggen van Eventbridge zijn te vinden. Het Eindhovense bedrijf plaatst mobiele voetgangers- en fietsbruggen.

Als het aan eigenaar Frank de Groof ligt duiken zijn bruggen de komende jaren op steeds meer plekken op in Europa, hij wil uitbreiden. ,,We hebben momenteel drie bruggen, in mei zijn dat er zes en in 2023 is ons doel om er vijftig te hebben. Ook qua personeel breiden we uit. Nu werken we met zijn drieën, maar we streven naar vijftien personen in 2023."

Daarnaast blijft het bedrijf zijn bruggen doorontwikkelen. ,,Zo zijn we bezig met een lopende band voor fietsen. Nu is het vaak een schans van 50 meter die je met je fiets omhoog moet lopen. We werken aan een smalle lopende band waar je je fiets op kunt plaatsen en als je de handrem inknijpt kun je zonder problemen omhoog. De weg naar beneden kun je met je fiets in de hand tussen borstels afleggen. Het zijn bestaande systemen, maar ze worden nog niet gebruikt bij mobiele bruggen. De tweede ontwikkeling is een langere voetgangersbrug. Nu kunnen we twee delen aan elkaar koppelen, dan overbruggen we 28 meter. Met een nieuw systeem hebben we enkele delen van 20 meter die we kunnen blijven doorkoppelen."

Het geld voor de uitbreiding komt uit het Eindhoven Venture Capital Fund II, een investeringsfonds van ECFG. Dat bedrijf investeert samen met VDL Participatie in Eventbridge. De Groof wil het geld ook gebruiken om zijn marketinginspanningen te vergroten. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en Frankrijk. De bruggen van Eventbridge zijn sinds afgelopen zomer gecertificeerd door TÜV Duitsland, dat kijkt naar de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van een product. ,,Ze controleren het strengst", is de De Groof van mening. ,,Daardoor is voor ons de hele Europese markt opengegaan. We willen de marktleider in Europa worden en richten ons nu op Nederland, Duitsland en Frankrijk."

Snelheid
Eventbridge werd in 2013 opgericht, maar het idee ontstond bij De Groof al eerder toen hij zag hoe lang het duurde om een tijdelijke brug op te bouwen. Zijn brug bestaat in essentie uit vier poten, vier trappen en het brugdeel zelf. Al kan het worden uitgebreid. ,,Het begon met snelheid. Je kunt de brug slechts op één manier en met twee man binnen drie uur in elkaar zetten. En je hoeft op slechts dertig punten te controleren. Dat is te overzien. Omdat we met minder onderdelen werken, hebben we de risico's kunnen verlagen. Zekerheid en veiligheid zijn belangrijk."

De markt voor bruggen bestaat volgens de eigenaar uit drie typen. Je hebt tijdelijke bruggen die worden neergezet voor een dag tot een maand (festivals bijvoorbeeld), semipermanente bruggen die er staan vanaf een maand tot vier jaar en ten slotte de permanente bruggen, die kunnen staan bij treinstations en voetbalstadions. ,,Langdurige projecten van langer dan een half jaar waren tot op heden niet mogelijk", bekent De Groof. ,,Daarna hadden we onze bruggen nodig voor evenementen. De meeste van onze klanten zitten al jarenlang bij ons en zij garanderen onze continuïteit. We konden eerst niet meer bruggen aanschaffen, maar dat kan nu wel. Zo kunnen we verder groeien."

Technische realisatie: Cosly.com