Initiatief van: Fontys | TU/e | Brainport | BOM

NIEUWS

De startup The Sleep Company B.V. (The Sleep Company) heeft een financiering van ruim 1 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling en introductie van een nieuw product voor de behandeling van slaapapneu. The Sleep Company ontving de financiering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM Ventures) in samenwerking met diverse business angels uit het netwerk van de Rabobank en SmitsvandenBroek.

The Sleep Company ontvangt financiering voor nieuw product speciaal voor mensen met slaapapneu

10 jan 2020
The Sleep Company ontvangt financiering voor nieuw product speciaal voor mensen met slaapapneu

The Sleep Company gebruikt de financiering om de definitieve versie van het product genaamd de SleepAssist te realiseren, klinische studies uit te voeren voor het verkrijgen van Europese CE-markering en de commerciële lancering van het product te bekostigen.

Nico van Dijk, CCO van The Sleep Company: “De SleepAssist is ontwikkeld op de High Tech Campus in Eindhoven, in samenwerking met TNO-Holst centre en Vention B.V. Met de SleepAssist richt The Sleep Company zich op de slaapapneu markt. Slaapapneu is wereldwijd een groeiend probleem. In veel gevallen treden slaapapneu klachten op wanneer de patiënt in rugligging in bed ligt. Dit wordt ook wel positie gerelateerde slaapapneu genoemd (POSAS). De bestaande behandelmodaliteiten zijn doeltreffend maar niet comfortabel, ze zijn belastend of confronterend voor de patiënt. De oprichter van The Sleep Company -zelf ook slaapapneu patiënt- heeft de SleepAssist bedacht en ontwikkeld met als doel om de behandeling van slaapapneu betaalbaar en gebruiksvriendelijk te maken.”

Over de SleepAssist
De SleepAssist is een hightech product in de vorm van een mat van 60 cm bij 90 cm, uitgerust met een gepatenteerd innovatief sensorennetwerk. Deze mat wordt onder het hoeslaken geplaatst, ter hoogte van het bovenlichaam. Aan de hand van het algoritme – gebaseerd op Artificial Intelligence – wordt tijdens de slaap de positie van de gebruiker gemeten. Draait de gebruiker op zijn of haar rug, dan geeft de mat kleine trillingen af. Door deze trillingen verandert de gebruiker van positie en ligt hij of zij dus niet meer op de rug. De trillingen worden niet als storend ervaren tijdens de slaap, maar hebben wel het gewenste effect. Doordat SleepAssist voorkomt dat in rugligging wordt geslapen, treden er minder slaapapneu klachten op.

De SleepAssist wordt zoals gezegd onder het hoeslaken geplaatst en is daarmee een zeer discrete behandeloptie voor positioneel slaapapneu. In tegenstelling tot andere oplossingen voor slaapapneu staat de SleepAssist altijd aan en hoeft deze niet te op het lichaam te worden gedragen. Door middel van een handige app worden alle resultaten gevolgd.

“De reden dat wij in The Sleep Company investeren is gelegen in het feit dat de onderneming met SleepAssist een significante impact op de maatschappij kan hebben”, zegt Jeroen Siemes, investment manager bij BOM Brabant Ventures. “Slaapapneu is een probleem dat momenteel zwaar onderschat wordt, met als gevolg gezondheidsproblemen en verminderde productiviteit bij patiënten die lijden aan slaapapneu. Onderzoek onder gebruikers van bestaande positietrainers toont aan dat veel patiënten stoppen met het dragen van de oplossing zodra ze het gevoel hebben dat hun slaappositie is gewijzigd. Het probleem hierbij is dat de afgeleerde houding meestal vanzelf weer terugkomt. Het logische gevolg is dat de patiënt na verloop van tijd dezelfde symptomen als voorheen zal ondervinden. Met de oplossing van The Sleep Company, die gebruikers niet hoeven te dragen of activeren, is de verwachting dat de therapietrouw zal toenemen, waardoor de kwaliteit van leven verbetert.”

Over BOM Brabant Ventures
BOM Brabant Ventures helpt ambitieuze Brabantse ondernemingen om toekomstbestendig te groeien. Met kennis en risicokapitaal richten ze zich op start-ups en scale-ups in de Brabantse topsectoren: High Tech Systems & Materials, Agrofood, Biobased Economy, Life Science & MedTech, Maintenance en Supply chain.

Technische realisatie: Cosly.com